divendres, 30 d’octubre del 2009

QUI ÉS JACK O'LANTERN



L'origen de les famoses carabasses tallades esdevé d'una llegenda d'origen celta (a cavall entre Irlanda i Escòcia) sobre Jack "El garrepa" (Stingy Jack en l'original anglès), un granger que enganyava i mentia a veïns i amics. Aquesta conducta li va aconseguir tota classe de enemistats però també una reputació de persona tan malvada que rivalizaría amb el mateix Satanàs.

El Diablo, a qui va arribar el rumor tan negra ànima, va anar a comprovar si efectivament era un rival de semblant calibre. Disfressat com un home normal va anar al poble d'aquest i es va posar a beure amb ell durant llargues hores, revelant la seva identitat després de veure que en efecte era un autèntic malvat. Quan Llucifer li va dir que venia a emportar-se'l per pagar pels seus pecats, Jack li va demanar una ronda més junts com a última voluntat. El Diablo es va concedir però al anar a pagar cap dels dos tenia diners, així que Jack va desafiar Llucifer a convertir-se en una moneda per pagar la ronda i demostrar els seus poders. Satanàs ho va fer, però en lloc de pagar amb la moneda Jack la va ficar a la butxaca, on portava un crucifix de plata. Incapaç de sortir d'allí el Diable va ordenar al granger que el deixés lliure, però Jack no ho faria a no ser que prometés tornar a l'infern per a no molestar durant un any.

Transcorregut aquest temps, el Diable va aparèixer de nou a casa de Jack per emportar-se'l a l'inframón però de nou Jack va demanar un últim desig, en aquest cas que el Diable agafés una illa situada dalt d'un arbre per així tenir el seu últim menjar abans de seu turment. Llucifer va accedir, però quan estava en l'arbre Jack va tallar una creu en el seu tronc perquè no pogués escapar. En aquesta ocasió Jack li va demanar no ser molestat en deu anys, a més d'una altra condició: que mai pugui reclamar la seva ànima per a l'inframón. Satanàs va accedir i Jack es va veure lliure de la seva amenaça.

El seu destí no va ser millor: després de morir (molt abans d'aquests deu anys pactats), Jack es preparava per anar al cel però va ser detingut a les portes de Sant Pere, impidiéndosele el pas ja que no podien acceptar per la seva mala vida passada, sent enviat a l'Infern. Per a la seva desgràcia allà tampoc podien acceptar-lo a causa del tracte que havia realitzat amb el Diable, i aquest li va expulsar del seu regne i el va condemnar a passejar pels camins amb un nap buit amb un carbó cremant dins com a única llum que guiés seu etern vagar entre els regnes del bé i del mal. Amb el pas del temps Jack l'garrepa va ser conegut com Jack el de la Llanterna o "Jack of the Lantern", nom que es abreviar el definitiu "Jack O'Lantern". Aquesta és la raó d'usar naps (i més tard carabasses, en ser més grans i fàcils de tallar) que es reveli el camí als difunts per Halloween, i també el motiu de decorar les cases amb aquestes figures horroroses (per evitar que Jack cridés a la porta de les cases i proposar Truc o tracte).