dimecres, 28 d’octubre del 2009

LA EVOLUCIÓ DE LA FESTA DE HALLOWEEN


A 1840 aquesta festivitat arriba a Estats Units, On queda fortament arrelada. Els immigrants irlandesos van transmetre versions de la tradició durant la Gran fam irlandesa. Van ser ells els que van difondre el costum de tallar les "Jack-O'-lantern" (carbassa buida amb una espelma dins) , Inspirada en la llegenda de "Jack l'garrepa".

No obstant això, la festa no va començar a celebrar-se massivament fins 1921. Aquest any es va celebrar la primera desfilada de Halloween a Minnesota i després van seguir altres estats. La festa va adquirir una progressiva popularitat en les següents dècades.

La internacionalització del Halloween es va produir a finals dels anys 70 i principis dels 80 gràcies al cinema i a les sèries de televisió. El 1978, s'estrenava als EUA i al món sencer La Nit de Halloween, De John Carpenter, Una pel lícula ambientada a la vigília de Tots Sants que va suposar una referència per al cinema de terror de sèrie B, amb innombrables seqüeles i imitacions.

Avui en dia Halloween és una de les dates més importants del calendari festiu al continent americà (Estats Units i Canadà). Els països llatinoamericans, tot i que coneixen la festivitat de Halloween, tenen les seves pròpies festivitats i tradicions aquell mateix dia encara que coincideixen pel que fa al seu significat: la unió o extrema proximitat del món dels vius i el regne dels morts.

A Europa són moltes les ciutats en què els joves han decidit importar la manera amb què els Estats Units concep Halloween-celebrant amb festes i disfresses. Encara que en alguns llocs, com Anglaterra, la festa original ha arrelat de nou.
El fet que aquesta festa hagi arribat fins als nostres dies és, en certa mesura, gràcies a l'enorme desplegament comercial i la publicitat engendrada al cinema nord-americà. La imatge de nens nord-americans corrent per els foscos carrers disfressats de follets, fantasmes i dimonis, Demanant dolços i llaminadures als habitants d'un fosc i tranquil barri, ha quedat gravada en la ment de moltes persones