dimecres, 28 d’octubre del 2009

HISTÒRIA DE HALLOWEEN


Història
Origen celta

Halloween té el seu origen en una festivitat cèltica coneguda com Samhain, Que deriva de irlandès antic i significa fi de l'estiu. Els antics britans tenien una festivitat similar coneguda com Calan Gaeaf. Al Samhain se celebrava el final de la temporada de collites en la cultura celta i era considerada com el "Any Nou Celta", que començava amb l'estació fosca.

Els antics celtes creien que la línia que uneix aquest món amb el Un altre Món s'estrenyia amb l'arribada del Samhain, perminitint als esperits (tant benèvols com dolents) passar a través. Els ancestres familiars eren convidats i homenatjats mentre que els esperits nocius eren allunyats. Es creu que l'ús de vestits i màscares es deu a la necessitat d'espantar els esperits malignes. El seu propòsit era adoptar l'aparença d'un esperit maligne per evitar ser malmès. A Escòcia els esperits van ser suplantats per homes joves vestits de blanc amb màscares o la cara pintada de negre.

El Samhain també era un moment per fer balanç dels subministraments d'aliments i el guanyat per preparar-se per l'hivern. Les fogueres també van desenvolupar un paper important en les festivitats. Tots els altres focs s'apagava i en cada llar s'encenia una foguera a la xemeneia. Els ossos dels animals sacrificats es llançaven a la foguera.

Una altra pràctica comuna era la endevinació, Que sovint implicava el consum d'aliments i begudes.

La tradició romana

Quan va tenir lloc l'ocupació romana dels dominis celtes la festivitat va ser assimilada per aquests. Encara que ja celebraven els últims dies de octubre i primers de novembre una festivitat coneguda com la "festa de la collita", En honor a Pomona (deessa dels arbres fruiters), Es van barrejar les dues tradicions. Les pomes eren molt populars i aviat van formar part de les celebracions.

Cristianització de la festivitat

En una època en la qual predominaven les festivitats "paganes", els Papes Gregori III (731-741) i Gregori IV (827-844) van intentar suplantada per una festivitat cristiana (Dia de Tots Sants) Que va ser translladar del 13 de maig a l'1 de novembre