dimarts, 27 de gener del 2009

TALLERS D'HISTÒRIA. Arquotaller.





CREAR AMB FANG A LA PREHISTÒRIA

Els propers dies dijous 29 i divendres 30 de gener realitzarem a l'escola aquest l'activitat. Es farán en 4 grups.


A les nostres illes tenim un ric i valuós patrimoni arqueològic, llegat pels nostres primers pobladors i, a la vegada, fruit del contacte amb altres pobles de la Mediterrània.

Arqueotaller proposa aquesta activitat, que es duria a terme al vostre centre escolar, com a aproximació i suport als valors de respecte i conscienciació envers les restes testimonials del nostre passat, que són, en definitiva, el substrat de la nostra essència.

En aquest taller es realitzaran amb fang les reproduccions dels objectes més representatius de la nostra prehistòria, com són: peces ceràmiques, escultures, objectes de culte i altres estris.

El taller consta de dues parts:


1. Introducció teòrica, acompanyada de la visualització d’una sèrie de diapositives de les diferents troballes localitzades en els jaciments de les nostres illes, que es completarà amb una breu explicació dels aspectes més rellevants de les diverses cultures que han poblat la nostra illa.

Per als alumnes d’infantil la introducció teòrica es substitueix per la narració del conte “En Talaiòtic i na Talaiòtica” el qual els ajudarà a conèixer com vivien els nostres avantpassats, quins eren els seus objectes quotidians i com les fabricaven.

2. Taller pràctic, en el qual es durà a terme la reproducció en fang de la peça escollida per l’alumnat. Farem un esment especial al seu emmarcament cultural, per saber contextualitzar-la correctament.

Intentarem reproduir tot el procés de fabricació de la manera més fidedigna possible, emprant els materials i els estris més adients a aquest efecte. A la vegada, tractarem sobre els aspectes relatius al seu ús, ja sigui com a utensili domèstic, ritual, ornamental, etc.