dissabte, 5 d’abril del 2008

XERRADA SOBRE NUTRICIÓ







Ahir, divendres 4 d'abril vam tenir en el cole una xerrada sobre nutrició. La xerrada va ser impartida per Alcari, els responsables del menjador del col·legi. Sobretot van explicar com han de menjar els nostres nens i els objectius que tenen.

Objectiu 1: Oferir una dieta equilibrada i variada adequada a les edats escolars.
Objectiu 2: Incidir positivament en els hàbits alimentaris del alumnes.Entenem per Dieta Equilibrada, aquella dieta que durant tot el dia aporta a les persones les calories necessàries per mantenir l’equilibri entre l’energia que consumeixen i l’energia que reposen. A la vegada, aquesta dieta ha de ser Variada i aportar tots els nutrients.

Els criteris establerts en els diferents programes de Salut Escolar desenvolupats durant els darrers anys, en referència a alimentació infantil en edat escolar, apunten que l’infant en edat escolar cada dia ha de consumir aliments que li aportin la quantitat necessària dels principals nutrients:

1. Proteïnes: Carn, peix, ous, llet i derivats, llegum més cereals.
2. Hidrats de carboni: Pa, pastes, arròs, llegums, tubèrcles (patates, boniatos, etc).
3. Greixos: Olis, mantega.
4. Vitamines i sals minerals: Fruites, verdures, llegums, tubèrculs i fruits secs.

Partint d’aquests criteris, ALCARI Escola de Cuina aconsella:

· Cada dia prendre:
  • Llet i derivats, de ¾ a 1 l.·
  • Verdures crues· Verdures cuites·
  • Fruita, 2 peces, procurant que una sigui rica en vitamina C.

· Cada setmana:

  • Carn, de 2 a 3 vegades·
  • Peix, 4 vegades·
  • Ous, de 2 a 4 unitats·
  • Llegum, 3 vegades·
  • Patates, 4 vegades·
  • Cereals, 4 vegades (pastes o arròs)

Per altra banda i referit concretament a l’objectiu nº 2, si l’escola és l’espai on l’infant ha de desenvolupar les seves capacitats i assolir aprenentatges i comportaments de convivència, el menjador escolar queda integrat dins d’aquest contexte i en ell, l’aspecte de l’educació alimentària és de gran importància en l’educació integral de l’al.lot. Segons els hàbits que adquireixi, aquests influiran positivament o negativament sobre la seva salut i la del seu entorn pròxim.

El menjador escolar ha d’oferir als infants, uns menús variats, elaborats amb productes de qualitat, predominantment frescs, en bones condicions higièniques i, a més a més, ben presentats.

Aspectes que té en compte el menú escolar d’ALCARI:

  1. Aspecte nutritiu: Dieta equilibrada i variada.
  2. Aspecte de desenvolupament sensorial: Conèixer els diferents gusts, textures, olors, colors...
  3. Aspecte d’adaptació: Ensenyant a l’infant a menjar de tot per capacitar la seva adaptació a les circumstàncies.
  4. Aspecte de temporada: A Mallorca tenim aliments molt variats que distingeixen les quatre estacions. Menjar productes de temporada vol dir menjar productes de més qualitat i a millor preu.
  5. Aspecte cultural: Integrar plats propis de la cuina tradicional i del calendari festiu.Tots aquests aspectes poden ajudar a que l’infant durant el seu procés maduratiu pugui aprendre a diferenciar entre: “què vol”, “què li convé” i “què hi ha” i es sapi adaptar amb facilitat a moltes circumstàncies que poden no ser del seu agrat.