dilluns, 10 de març del 2008

SA JIAIA COREMA



En aquests dies, estem veient que els nostres nens estan jugant, cantant i contant històries d'una iaia, de la famosa iaia Corema, des d'aquest blog volem descobrir qui és la iaia.





QUI ÉS LA IAIA COREMA?.


En poques paraules diriem, que és un adona velleta amb 7 peus, cadascun d'ells correpon a una setmana de la Quaresma.


De manera que passen les setmanes anem traient un peu cada setmana i diem que el dia que el traiem no podem menjar carn, sols peix ( com diu la tradició catòlica).


La abstinència, el dejuni, la penitència i la purificació són les característiques que mana la tradició catòlica per aquest 40 dies abans de la Pasqua. La Quaresma comença el primer dijous després del Dimecres de Cendra i finalitza el Diumenge de Rams. Popularment, però, la Quaresma és l'enemiga dels Carnestoltes perqué representa la tristesa i el recolliment vers l'alegria, la bogeria, la disbauxa i el color.


Simbòlicament es representa com una vella llargaruda, antipàtica, esquerpa i amb set cames, una per a cada setmana del cicle. Sempre va vestida de negre, amb un bacallà a la mà i un cistell ple de verdures.





La Iaia Corema té diferents noms, la Vella Corema és a Menorca, a Catalunya se nomena la Sarraïna i la Vella Quaresma al Pais Valencià.